Jak zorganizować wycieczkę dla grupy turystów pod względem kulinarnym?

Organizacja wyjazdu dla grupy turystycznej to ogromne przedsięwzięcie. Trzeba dograć ze sobą wiele elementów, aby wycieczka przebiegała płynnie. I tak organizator musi zadbać o przejazd, noclegi, atrakcje turystyczne i wyżywienie grupy. Wszystko to musi godzinowo się zgadzać, spóźnienie autokaru przez korki powoduje lawinę konsekwencji- spóźnienie na umówione zwiedzanie muzeum czy posiłek w restauracji. Najczęściej osoba prowadząca grupę musi ratować sytuację poprzez wykonanie licznych telefonów i próbując na nowo ułożyć spójny plan dnia.

Sami organizatorzy mówią, że jedną z najtrudniejszych spraw jest organizacja pożywienia. Plan atrakcji turystycznych jest zazwyczaj stały i uczestnicy jadąc do danego miasta oczekują wręcz, że będą mogli zobaczyć najważniejsze zabytki. Z jedzeniem już nie jest tak łatwo, gdyż trudno trafić w gusta wszystkich podróżnych. Coraz więcej osób jest też na specjalnych dietach i ma alergie pokarmowe. Niezbędnikiem organizatora w tym przypadku jest Baza restauracji, kawiarni, barów, pizzerii i lodziarni.

Śniadanie

Pierwszy posiłek dnia wycieczki spożywają najczęściej w hotelach czy pensjonatach, więc z tym posiłkiem organizatorzy nie mają zbyt wielkiego problemu. Najczęściej wystarczy umówić się z właścicielami obiektu, na którą godzinę mają przygotować posiłek. Wycieczki bardzo często chcą zjeść wcześniejsze śniadanie, by móc wyruszyć w dalszą podróż lub rozpocząć zwiedzanie z samego rana. Jeśli w obiekcie noclegowym nie serwują posiłków to najczęściej oferują śniadania w sąsiednich hotelach.

Obiad

Do organizacji obiadu najczęściej jest już potrzebna baza restauracji, kawiarni, barów, pizzerii i lodziarni – https://www.bnf.pl/katalog/baza/baza-restauracji-kawiarni-barow-pizzerii-i-lodziarni. Wystarczy, że sprawdzimy dostępne obiekty w miejscowości, do której się wybieramy. Najlepszym rozwiązaniem przy wyborze restauracji jest kierowaniem się menu, im bardziej tradycyjne dania, tym większe prawdopodobieństwo, że wpasują się w gusta turystów.

Po rezerwacji takiego posiłku i tak umawiamy się, co konkretnego zostanie podane na obiad. I tu od doświadczenia i budżetu organizatora zależy, co wybierze. Wiadomo, że dla końcowej ceny wycieczki ważne jest, żeby koszt obiadu był jak najniższy więc nie możemy spodziewać się steków. Często zdarza się też na wycieczkach, że w porze obiadowej organizowany jest tzw. czas wolny, w trakcie którego turyści sami spożywają posiłki.

Kolacja

Z kolacjami bywa różnie na wycieczkach, albo organizowane są w restauracjach albo w miejscach noclegowych. Często też organizatorzy łączą dwa posiłki proponując turystom obiadokolację. Ciekawym pomysłem są kolacje tematyczne, jeśli chcemy zorganizować taką atrakcję to z pomocą przyjdzie baza restauracji, kawiarni, barów, pizzerii i lodziarni. 

Taka kolacja to np. dania kuchni regionalnej wraz z lokalną muzyką. Jadąc do Zakopanego wszyscy ucieszą się z kolacji w karczmie drewnianej, do której będzie przygrywać góralska kapela. Degustacja trunków i tańce na pewno na długo pozostaną w pamięci podróżnych. Za taki wieczorek organizator może pobrać dodatkową opłatę.

[Głosów:0    Średnia:0/5]

PODZIEL SIĘ
Poprzedni artykułLokale biurowe

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here