Zapewnienie bezpieczeństwa żywności ma kluczowe znaczenie dla zdrowia całego społeczeństwa. Podstawowym systemem, który ogranicza ryzyko zanieczyszczenia lub uszkodzenia żywności przez czynniki fizyczne, chemiczne lub biologiczne jest HACCP. Ponadto istnieją także inne systemy, których celem jest utrzymanie dobrej jakości żywności. Przykładem mogą być IFS oraz BRC.
Trzeba zaznaczyć, że wymogi tych systemów obowiązują producentów, przetwórców i dystrybutorów żywności sprzedawanej pod markami własnymi. British Retail Consortium obowiązuje dostawców dla hipermarketów pochodzących z Wielkiej Brytanii np. Tesco. Natomiast International Food Standard jest wymagany przez sieciowe markety pochodzące z Europy Zachodniej np. Lidl.
Jak wdrożyć standardy IFS oraz BRC
Ponieważ wymagania tych systemów w większości się pokrywają, więc warto wdrożyć obie normy jednocześnie. Po zapoznaniu się ze szczegółowymi wymaganiami należy wprowadzić odpowiednie zmiany w działaniu firmy. Konieczne jest też przeszkolenie pracowników, aby pracowali zgodnie z wytycznymi wdrażanych systemów. Następnie przeprowadzany jest audyt certyfikacyjny. Jeśli podczas kontroli organizacja uzyskała pozytywną ocenę, to uzyskuje niezależne poświadczenie zgodności z wymogami systemów BRC oraz IFS.
Rola audytora wewnętrznego systemów IFS oraz BRC
Audytor wewnętrzny ifs/brc zajmuje się kontrolowaniem przestrzegania wszystkich zasad tych systemów. Podczas audytu wewnętrznego sprawdzana jest m.in. poprawność dokumentacji systemowej oraz zbierane są i analizowane dowody, które świadczą o działaniu zgodnym z procedurami wynikającymi z normy. Audytor wewnętrzny ifs/brc musi zatem doskonale znać zakres tych standardów, a także mieć umiejętności praktyczne dotyczące przeprowadzania kontroli. Osoby, które chcą pracować jako audytor wewnętrzny ifs/brc powinny wziąć udział w specjalnym szkoleniu: https://szkolenia.bureauveritas.pl/tematy-szkolen/zywnosc/audytor-wewnetrzny-ifsbrc/ Podczas takiego kursu można zdobyć zarówno wiedzę teoretyczną, jak i przećwiczyć w praktyce zadania związane z audytowaniem.